Monday, 24 April 2017

Aww jangan mengata..hati2


Kalau benda tu rahsia.. teruskan untuk keep it secret!.dont tell anyone ..sebab at the end mereka akan cerita balik story tu dgn org lain ... huu..

Sometimes org mcm tu yg paling bahaya ..
Sebab dia akan korek sedlm2 cerita utk jadikan album2 utk create more story about u..

At the end ...org lain akan fikir bukan2 pada anda ..then u hilang keyakinan diri .. n u rasa segan utk jalani hidup u.. ceewahh ber 'u ' i d sini..

Ya ..kadang kala kita tidak perlu pun cerita apa2 pada org lain.. tapi kerna kita trust dgn dia.. kita akan terbiasa sharing dgn that person ..

Kesimpulannya,rakan2 blogers ku yg lain.. sila jangan percaya 1 pun manusia d muka bumi ini..kecuali your own family..

Bila jelous menguasai diri,manusia terlupa utk keep secret tu o...banyk factor tu kenapa rahsia boleh terbongkar..

U kena hati2 kwn .. huhu

Sekadar nasihat buat myself n u..


Sunday, 2 April 2017

back from Krabi Thailand.


Sawadeekap..khunkhunakap!! ^_^
hi hallo..blog readers..syukur dan Terima kasih sebab saya selamat pergi dan balik ke destinasi saya..percutian ke Krabi Thailand sememangnya best.Di kesuma tempat u mesti speak in english ,betul2 pelancong la ni kali..from the starting hingga ke pengabisan camera tidak lekang dek tangan saya.
paling tidak d lupai,sampai sahaja d krabi airport terus calling mama..

"haloo....." mama bilang..
"helo mama..."
"kenapa lain number kau ni?"
"oh itu maa num thailand.."
mama kepelikkan..
"aik kau  mana ni??"
"saya d thailand,d krabi ni.."
"aik ...bukan kau pegi KL saja ka tu?"
"haha..sa pegi thailand juga maa..hihi
"sepa kawan ko sana..baa hati2 kama kau sana....bla3"
"iya2 ..ok juga saya ni..nanti kita p sni ah..hihi"

paling lah berani saya..ini gila..haha tapi sekurang2nya dalam hidup kita ni..kita perlu jua pegi travel sorang2..baru kau tau life ni macam mana..tanpa sesiapa yg kau kenali,dan kau kena survive selama kau d sana..interesting tu hahah..

saya mau bagi tips ni,..tips kalau kamu mau p travel sana d krabi.
bagi saya lah kan krabi ni tidak perlu pun tour guide bagai. percayakah?
bagus kamu percaya..

TIPS-TIPS pegi melancong ke Krabi Thailand.
1.Passport.
.pastikan passport kamu aktif lagi.kalau belum buat pegi buat.
  perlukah VISA ? jawapan tak perlu .
 if kamu sampai airport Krabi..banyak tu banner buat ambil gambar utk VISA. kamu jalan ja..tak payah tengok tu banner terus direct pegi kaunter immigration kasi playang tu passport n nanti kena cop la tu. kena scan muka kau masa tu..relaxs ja senyum k. yakin.

2.Flight.
sentiasa alert promosi airasia.sa recomend airasia bcoz sa naik flight ni haha..
 BKI-KUL-KRABI-KL. so book awal2.

3. Hotel.
saya book dari booking.com d sana banyak tawaran best2. tapi saya pilih zabava guesthouse. bila sampai sana ao nang baru lah sa bersyukur sangat rupanya zabava guesthouse tu tempat yg paling la strategik, well plan :) rate 1 malam pun kira berpatutan juga tu..

4. Wang
nasihat saya better uols tukar siap2 d malaysia,..haa dekat thailand pun ada tp..mahal huhu..budget saya  tidak banyak hari tu..sikit saja hehe.. around RM1500 saja ngee..
                 RM 1 : 7.76 baht
                 so mine is.. pandai2 kamu kira..

5.Sim card
keluar ja dari sana, terus kau kena turun tu escalator,..naa turun la..smpai sna banyak promosi simkad..beli ya jgn tidak beli..sebab simkad dia ni sspecial skit boleh call international , your family dekat malaysia pun uols boleh call..internet la nyawa kedua sa..haha,,.sebab bukan ssemua tempat ada wifi oh..

6.Uber.
gently reminder ya TIADA uber  disana haha..jangan perasan kalau nanti ingat mau naik uber.ada juga tu bus sana ..n taxi service pun ada. pegi saja kaunter dia..
                         bus : 150 baht/person.
                         taxi : 600 baht/untuk sekali jalan.
nasihat saya,kalau kamu ramai better ambil taxi,cepat sampai .
 soalan 1: lambat kah tu bus gerak?
            evey 10 minutes tu dia gerak sudah.cepat full juga tu ..so dont worry..

soalan 2: bus hantar sampai mana la?
             driver bus tu akan tanya hotel mana kita tinggal..so nnt dia hantar ngam2 tepi jalan haha..
              senang la mcm tu..jalan 100 m ja hotel suda.

 7.Makanan.
i think untuk yg muslim, a bit difficult mau cari halal food la..kamu kena cari yg dekat dengan tu masjid..entah apa nama sudaa tu hihi..tapi for me..makanan d sana suma bagus2..mcm d malaysia jua..pandai2 kamu survey tempat makan tu ah..

8.Aktivity
saya sempat buat 4 perkara saja.
  1-4 island sambil snorkeling.
  2-Melawat Kuil dalam gua wat tham sua.
  3-Krabi Night Markert- sambil buat konsert d sana.. haha sempat lagi buat konsert tau..
                                     lagu malaysia juga saya bawa..thanks to all yg support saya masa tu,.
  4-shopping d ao nang.   

saya akan update lebih detail kalau saya ada kerajinan ..but for now saya sangat malas haha..




















ni dia kwn2 saya d sana ,..busy atur tiket 4 island.




banyak lagi photo ni..tp bg ruang skit untuk rehat la..penat haha..

**actually saya tidak bersendirian travel p sana..ada juga kwn2 lain dari negara2 lain..jd d sna kami jadi best friend sudah..
till we meet again kawan. bye ..muahxx